Skip to content

Stress og din sundhed

“Jeg føler mig temmelig stresset.”

“Jeg er total stresset!”

Lyder det bekendt? Hvad vil det sige at føle sig stresset? Faktisk betyder det, at det ikke er lykkedes at håndtere, hvad livet byder os. Livet giver os visse udfordringer og/eller krav. Når vi håndterer disse med succes, er der ingen særlig indvirkning på sundheden. Når vi ikke håndterer disse udfordringer og/eller krav med succes, føler vi os stressede. Derfor er det evnen til at håndtere stressfaktorer i vores liv, der egentlig bestemmer, hvorvidt vi oplever stress.

Er stress godt eller skidt?

Den måde vores krop reagerer på stress er på kort sigt til at håndtere, og helt uskadeligt. Når vi står over for en udfordring, udløser kroppen nogle bestemte hormoner som f.eks. kortison og adrenalin, så vi kan reagere hurtigt og effektivt. Hvis du bliver jaget af et rovdyr, eller kæmper mod en alvorlig infektion, bliver udsat for et røveri, eller står foran eksamensbordet, så ønsker du, at din krop reagerer på disse udfordringer. Du ønsker din krop reagerer hurtigt og effektivt. I denne forbindelse, er reaktionen på stress håndterbar og udbytterig. Det er den klassiske “kamp eller flugt” reaktion, der sikrer en hurtig og kraftfuld reaktion, og gør os i stand til at yde vores bedste. Det er denne form for kortvarige stressfaktorer, der igennem evolutionen har skabt vores overlevelsesstrategi, og som kroppen efterfølgende “brænder” af igen uden helbredsmæssige konsekvenser.

Men det er når stressfaktorerne, der skaber stressreaktionerne, er langvarige eller kroniske, at resultatet kan blive skadeligt. Den gentagne udløsning af stresshormoner kan medføre blodtrykstigning, give en dårlig søvn og generelt køre os ned. Så mens en reaktion på kortvarige stressfaktorer er af det gode, så er påvirkningen af kroniske stressfaktorer negativ og kan have alvorlige konsekvenser for vores helbred. Kronisk stress, der ikke kan håndteres optimalt, fører til et dårligt helbred.

Hvad er de mest almindelige kroniske stressfaktorer?

I vore dages hurtige tempo, er der nogle få fælles kilder til stress. Disse omfatter vores økonomi, menneskelige relationer, job og tidspres. Vores individuelle stressfaktorer er forskellige, men de fleste af os oplever stress i relation til ovennævnte faktorer. De af os, der samtidig oplever kronisk sygdom, har et sæt stressfaktorer mere at slås med. Prøv at tænke på dine egne livsomstændigheder. Hvis du er bekymret for din økonomi, hvis du oplever konflikter med andre mennesker – med din familie, børn, ægtefælle, kæreste, etc., eller hvis du er presset på jobbet med dine ansvarsområder, din chef, eller dine kollegaer, eller du prøver at finde tid i din kalender til alle de gøremål, som du føler, du skal klare, så har du stressfaktorer i dit liv. Har du oven i købet en kronisk sygdom, du skal forholde dig til, så har du endnu en stressfaktor i dit liv, som du skal håndtere.

Det kan være en fordel at lave en liste med alle dine stressfaktorer, og sætte dem i system og/eller sammenhæng. Der findes en stressfaktorskala, som beskriver stressniveauet på forskellige stressfaktorer som skilsmisse, flytning, dødsfald, skift af job, etc., som kan hjælpe dig med bedre at håndtere disse stressfaktorer, ved at prioritere hvor du bedst kan skabe forandringer i dit liv.

Nøglen til at bevare et godt helbred trods stress

Du kommer langt med at håndtere stressfaktorerne med succes, ved at udvikle strategier for din egen “stressmanagement”. Forestil dig en beholder der indeholder alle dine stressfaktorer. Hvis der ikke er er afløb fra beholderen, vil den i løbet af kort tid blive fyldt op og løbe over. Når beholderen løber over, oplever du negative konsekvenser for dit helbred. Det viser sig som regel i form af hovedpine, træthed, mavepine, depression, søvnløshed, uro, angstanfald, og forskellige andre mentale og kropslige symptomer. der er mange måder, hvorpå stress kan vise sig i dit liv.

Nøglen er stressmanagement. Tænk på dine stressmanagement-strategier som metoder til at tømme beholderen og forhindre den i at løbe over. Generelt er disse strategier en kombination af fysiske, mentale, sociale og/eller spirituelle metoder. Regelmæssig motion, sunde kostvaner og en god søvn er eksempler på fysiske metoder til at reducere stress. Fritidsaktiviteter, hobbys og kreative sysler er metoder til at abstrahere fra dagligdagens stressfaktorer. Terapi er en anden og meget effektiv måde at håndtere mentale og følelsesmæssige stressfaktorer. Du kan tage kontakt til en gammel ven, hvor venskabet er endt i en konflikt, og tilbyde forsoning. Involver dig i frivilligt arbejde eller i en organisation, der interesserer dig, og hvor der er socialt samvær. Du kan også prøve meditation, mindfulness eller en anden spirituel form, og derigennem skabe mental ro og fred i dit sind. Det vigtigste budskab er, at du har et valg, og har mulighed for at gøre noget aktivt og godt for dig selv.

Når du føler dig stresset, er det nemt at føle dig overvældet, og tror, at der ikke er noget du kan gøre for at reducere stressen. Men der er meget du kan gøre, for at få kontrol med din stress. Efter du har lavet en liste med dine stressfaktorer, så læg planer for dine strategier med det fysiske, mentale, sociale og spirituelle, der er mest oplagte for dig, og aftal med dig selv, at du fører dem ud i livet. På den måde kan du forhindre beholderen i at løbe over, og på den måde giver du sig selv styrke til at forblive sund. Planlæg tid til dig selv, begynd at motionere, giv dig selv fred og ro, tag en snak med en fortrolig ven eller familiemedlem. Gå en tur i naturen, sæt tid af til en hobby, få massage, se en sjov film, bed, le, og nyd tid med dine venner.

Stress er virkelig et spørgsmål om, hvor god du er til at håndtere stressfaktorerne i dit liv. I stedet for at føle dig overvældet og energiforladt af at håndtere de udfordringer og krav, som tilværelsen byder dig, så forhold dig til, at der er flere ting, du kan gøre for at tømme beholderen og sikre din sundhed.

Jeg vil gerne hjælpe dig af med din stress og give dig værktøjer til at forhindre stress i fremtiden.

Læs mere omkring hypnosepsykoterapi, coaching & EMDR

 

Skal vi mødes?

Du kan booke din første session direkte i en af vores kalendre

Back To Top