Skip to content

Sorg og livskvalitet


Har du tænkt på, at selv mindre forandringer i dit liv kan få dig til at føle sorg? Måske har du ikke tænkt i de baner, når du har følt et lille sug i maven, eller haft en uforklarlig følelse af tristhed en dag eller to. Du forbinder måske sorg med det at miste et nært familiemedlem, en ven eller en arbejdskollega til døden? Det er oftest hændelser som disse, der normalt tænkes på, når der tales om sorg.

Mange af de forandringer, vi møder i vores liv, regner vi for “normale”, og dem skal vi kunne klare uden at få mentale udfordringer. Her er en liste, med eksempler på forandringer rigtig mange mennesker møder i deres liv:

– Din kæreste slår op med dig, eller du med hende
– Du flytter hjemmefra
– Dine forældre bliver skilt
– Du får børn og er du en mand, så bliver du måske nu nummer to i rækken
– Din kone/mand er dig utro
– Du får en ny chef
– Du får nye arbejdsopgaver
– Du bliver fyret
– Du flytter
– Dine børn flytter hjemmefra
– Du bliver skilt
– Din bedste ven svigter dig
– Osv.

Hver enkelt af disse forandringer kan medføre en følelse af sorg, idet du har oplevet at miste. Når du føler sorg, går du rundt med en konstant følelse af tristhed og nedtrykthed. Du har mindre energi og nemt ved tårer. Måske har du også en kortere lunte, og ser negativt på dine muligheder i livet. Det får dig måske til at tænke på stress og depression, idet symptomerne ligner hinanden? Du er på rette spor, idet det er samme signalstoffer, der pumpes rundt i din hjerne og i din krop, som under stress og depression. Derfor er oplevelsen i din krop og sind også den samme.

De fleste kan klare mange forandringer uden der umiddelbart sker noget mærkbart. Du har sikkert hørt, at vil du gerne blive 100 år, så skal du blot lære at sige PYT! Der er noget om snakken, for forskning har vist, at har du et positivt sind, så lever du ofte længere end den sure, vrede, triste eller negative. Det er der en naturlig forklaring på. Når du er ramt af negative følelser, så afspejles disse ikke kun i dit sind, men absolut også i din krop. Den del af hjernen, der sikrer din overlevelse i tilspidsede situationer, kan ikke kende forskel på fantasi og virkelighed. Hjernedelen kaldes populært for krybdyrhjernen, og er den ældste del af hjernen. Går du rundt og nynner, er glad og i balance med dig selv, opfatter krybdyrhjernen det som om, at der ingen fare er på færde. Går du derimod rundt og er i dårligt humør med vrede eller tristhed, så opfatter krybdyrhjernen det som om, at der er fare på færde, og din krop udskiller straks nogle hormoner, der skal hjælpe dig med at overleve, ved enten at kæmpe eller flygte. Disse hormoner – også kaldet kamp- eller stresshormoner, fjerner en stor del af blodet fra din hud, for at anvende det i mere vitale organer som f.eks. hjertet og hjernen. Det får dig til at se bleg og trist ud. Samtidig øges dit blodtryk for at sikre dine muskler nok energi til kampen eller flugten. Det er helt ok, at dette sker, såfremt der reelt er fare på færde, men bliver tilstanden kronisk, kan den forårsage forhøjet blodtryk, tidlig forkalkning af blodkarrene og andre kredsløbssygdomme. For ikke at tale om en generel dårlig livskvalitet, der igen medfører en negativ tankegang. Det gælder om at få brudt den negative spiral, og det kan ske med psykoterapi.

Få tømt beholderen jævnligt
Prøv at forestille dig, at din krop, sind og sjæl er en beholder, der kan rumme en vis mængde forandringer inden den løber over. Nogle forandringer fylder mere end andre, men selv de mindste forandringer fylder i din beholder, og på et tidspunkt vil den løbe over, og du vil mærke sorg, tristhed, tab af energi og andre følelsesmæssige udfordringer. Du har sikkert allerede regnet ud, at der er to muligheder for, at beholderen ikke løber over: Èt, du kan forsøge at undgå forandringer i dit liv, eller to, du kan tømme beholderen en gang imellem. Det sidste kan du få gjort med psykoterapi, og det er nok den nemmeste løsning i det lange løb. For hvem kan sige sig fri for, at der sker forandringer i livet?

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at tømme din beholder, og sikre dig en god livskvalitet :-).

 

Skal vi mødes?

Du kan booke din første session direkte i en af vores kalendre

Back To Top